dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
01 Marz

Szybkie ciasto piaskowe z jabłkami [THERMOMIX]

Kruche ciasto: 30 g cukru, 100 g masła, pokrojonego na kawałki,1 łyżeczka cynamonu, mielonego, 150 g mąki pszennej

Masa piaskowa: 3 jajka, 50 g migdałów, w słupkach, 150 g erytrytolu ,1 łyżeczka cynamonu, mielonego, 1 szczypta soli, 160 g masła, pokrojonego na kawałki, 140 g mąki pszennej, 300 - 400 g jabłek, małych, obranych, bez gniazd nasiennych, przekrojonych na pół

Sposób przygotowania

Kruche ciasto

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 20 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, cynamon i mąkę, wymieszać 10 s/obr. 5. Mieszankę przesypać do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównać powierzchnię kopystką, docisnąć dłońmi, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Masa piaskowa

  1. Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej migdały, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miseczkę, odważyć do niej 25 g cukru, dodać cynamon, wymieszać, odstawić.
  4. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 2 min/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  5. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, 140 g masła, dodać pozostałe 140 g cukru, wymieszać 1 min/obr. 4.
  6. Dodać mąkę, wymieszać 30 s/obr. 5.
  7. Dodać schłodzoną ubitą pianę, wymieszać 5 s/obr. 4. Przełożyć na schłodzony spód z kruchego ciasta. Umyć naczynie miksujące.
  8. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 20 g masła, roztopić 2 min 30 s/90°C/obr. 1. W tym czasie jabłka naciąć równolegle, następnie ułożyć na cieście, lekko docisnąć. Ciasto polać roztopionym masłem, udekorować migdałami i cukrem z cynamonem. Piec 45 min (180°C). Ciasto piaskowe z jabłkami podawać po ostudzeniu jako deser.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ