dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
24 Kwie

Chlebek życia [THERMOMIX]

Składniki: 100 g orzechów włoskich, łuskanych, 100 g migdałów, ze skórką, 50 g orzechów laskowych, łuskanych, 150 g  pestek dyni, 150 g ziaren słonecznika, 150 g siemienia lnianego, 50 g maku, 50 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia, 6 jajek, 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Formę keksową (dł. 30 cm) natłuścić oliwą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie, migdały i orzechy laskowe, rozdrobnić 5 s/obr. 7.
  3. Dodać pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, mak, oliwę, jajka i sól, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec 50-60 min (160°C). Po upieczeniu chleb wyjąć z formy, odstawić na kratkę. Bezglutenowy chleb życia podawać po ostudzeniu.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ