dr Iga Sobczyk
Gabinet Premium
05 Kwie

Wiosenne tortille z kurczakiem i awokado

Ciasto (3 szt.) Składniki: Mąka pełnoziarnista 130g (1 szklanka), 30 g oliwy (3 łyżki), Woda 100g niecałe pół szklanki, Sól 2g 1 szczypta
Sposób przygotowania: Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej zagłębienie. Wlać oliwę/olej ,  trochę wody i ugniatać, dolewać wodę stopniowo, aby powstało ciasto, które będzie miękkie, ale nie będzie się przyklejało do rąk. Dodać sól. Następnie ciasto podzielić na 3 części, uformować z nich kule i rozwałkować na jak najcieńsze placki. Smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko nabierze kolorów.
Farsz (3 szt.) Składniki: Oliwa z oliwek 20g, Filet z kurczaka 200g,Szpinak świeży opakowanie,Pomidor, dowolne świeże warzywa, awokado. Przyprawa do drobiu 3g 1 łyżeczka,Jogurt naturalny 2% 150g 1 kubek,Koper 10g 2 łyżeczki,Czosnek 5g 1 ząbek, Sól 2g 1 szczypta, Pieprz kolorowy 2g 1 szczypta  Sposób przygotowania:
Fileta pokroić na małe kawałki. Doprawić przyprawami i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Dodać umyty szpinak i dusić
chwilę, aż zmięknie. W między czasie przygotować sos: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany
koperek i połączyć. Doprawić solą i pieprzem kolorowym. Każdy placek posmarować sosem czosnkowym, położyć na niego
kurczaka ze szpinakiem i dodać pokrojonego warzywa, awokado. Tortillę zawinąć, do środka i na boki.

Twój komentarz




POKAŻ
dr Iga Sobczyk - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ